Výcvikový víkend 25.-28.11.2010

29.12.2010 23:16

V dňoch 25.-28.11.2010 sme sa zúčastnili výcvikového víkendu “KK MATIS“ ktorý sa konal v Malom Lapáši vo výcvikovom stredisku “Z Polytan SK“.  Celý čas sa o psovodov starali a trpezlivo nám radili Martin Hollý a Marek Kuštár. Psy mali  tú česť hrýzť  na špičkového figuranta medzi ktorých Marek Kuštár nepochybne patrí. Výcvik sa začal hneď vo štvrtok obranami a od piatku sme sa poriadne ani nezastavili, vždy  bolo čo robiť. Hneď po raňajkách sme išli na stopy,  potom poslušnosť a obrana... niekde medzi tým bol tuším aj obed :)  Ešte aj čakanie pod altánkom malo svoj význam a veľa sme sa tam dozvedeli ;)

 

V nedeľu sa konali skúšky podľa národného skúšobného poriadku ZM a SVVPre neznalých, skúška pozostáva z  disciplín pachové práce, poslušnosť a obrana. Ako rozhodkyňa bola delegovaná paní Alžbeta Hinerová, vedúci skúšok Martin Hollý a figurant Marek Kuštár.

Keďže bola možnosť sa prihlásiť, tak prečo to nevyužiť... aj keď som si myslela že skončíme hneď na stope. Okrem nás boli prihlásený ešte piati,  2x ZM(HW,NO),  

 

2x SVV1(NO,BC) a 1x SVV2 (AD). Hneď  ráno to nevyzeralo ružovo, pretože počasie nebolo moc prívetivé ale čo by som chcela na konci novembra, všakže. Terén bol zamrznutý a fúkal strašne silný vietor. S malou dušičkou som našlapla stopu a tá moja potvora prúžkovaná ju vypracovala na 48 bodov, skvelý pocit :))) To hnusné počasie si ale vybralo daň na ostatných spolubojovníkoch a traja nesplnili limit,  ZM (NO) a 2x SVV1 (NO, BC).

Na poslušnosti sme stratili desať bodov za odkladačku, takže sme si už viac nemohli dovoliť stratiť. Našťastie už ďalšie veľké zaváhanie nebolo a splnili sme limit. Nastala pre mňa dosť zaujímavá situácia, na poslušnosti vypadli ďalší dvaja  ZM (HW) a SVV2 (AD), takže na obrany sme nastúpili už len my dve s Airušou. Po krátkej prestávke sme teda vyšli na plac že už to hádam nejako dobojujeme... a dobojovali sme  to úspešne.

 

Suma sumárum, Airuša ako jediná úspešne zložila skúšku z čoho mám nesmiernu radosť a je to krásna bodka na konci roku :)))

Paní rozhodkyňa bola spravodlivá a jeden jej výrok, ktorý povedala po skúške mi utkvel v pamäti  “ Keby som Vám tu skúšku dala len tak „zadarmo“,  tak by ste nemali motiváciu do budúcnosti, pretože by ste si mysleli že však nejako prejdem“, súhlasím s jej  názorom a o to viac si tu skúšku cením . Okrem toho nám  povedala, poradila čo a ako dotrénovať do budúcna.

Na celý pobyt mám len pozitívne spomienky, skvelá partia ľudí, super ubytovanie... čo dodať, keď sa bude dať, tak sa určite veľmi radi zúčastnime aj nabudúce.

 

Trochu fotiek vo „Fotogalérii“

 

Náplň skúšky ZM

1.  Stopa vlastná, 150m (200 krokov) dlhá, 15min.stará, raz zalomená do pravého uhla, predmet končiaci stopu.

       Časový limit na vypracovanie stopy 10min.

 

a .   uvedenie / úseky / lomy

ZP     43    

b.    predmety

ZP     7   

Stopa spolu

ZP     50     (35)

2.    Poslušnosť

 

a.    privolanie psa (ľubovoľný z troch spôsobov)

ZP   10

b.    ovládateľnosť psa na vodidle

ZP   10

c.    aport voľný  (predmet psovoda)

ZP   10

d.    odloženie psa (psovod je na dohľad psa, vzdialenosť 15m)

ZP   10

e.    pokoj psa při streľbe

        10

Poslušnosť spolu

        50     (35)

3.    Obrana

 

a.    prieskum terénu (30x50m,bez časového limitu)

ZP   10

b.    označenie pomocníka

        10

c.    ochrana psovoda

ZP   10

d.    zadržanie pomocníka (hladké, 25m)

ZP   10

e.    odvaha psa (naznačenie úderov)

        10

Obrana spolu

        50    (35)

4.    CELKOM ( stopa, poslušnosť, obrana)

      150    (105)

Vyhľadávanie

TOPlist

free counters